Prof. drd. Hristu Pundichi – TRIBULAȚII AROMÂNE DIN DECENIUL AL III-LEA AL SECOLULUI TRECUT, REFLECTATE ÎN REVISTA „PENINSULA BALCANICĂ”

Prof. drd. Hristu Pundichi
Şcoala cu clasele I-VIII Lumina (judeţul Constanţa)

Deceniul al treilea al secolului trecut consemnează amplificarea chestiunii aromâne. Notei de romanesc şi de descriptivism emfatic în care erau percepuţi până atunci aromânii în presa româneasca îi ia locul prezentarea maniheistă, mergând de la afabilitatea nedisimulată la negaţia veninoasă. Evident, consecință a implicării unei părţi a aromânilor în mişcarea legionară. Pentru început, colonizarea aromânilor suscită interesul major al presei româneşti.


„Ar fi prea prezumţios şi cam copilăresc să credem că Cadrilaterul nostru poate fi romanizat cu câţiva colonişti aromâni. „E o afirmaţie categorică, confirmând neîncrederea existentă în sânul unei părţi a societăţii româneşti privitoare la capacitatea de adaptare a aromânilor într-un mediu diferit şi chiar ostil precum cel din Dobrogea Nouă, cum era numit Cadrilaterul. Toată retorica epocii, de o diversitate deconcertantă, o întâlnim folosită, în periodicile vremii. Printre revistele care abordează tematica, atât de complexă, a colonizării revista „Peninsula Balcanică” ocupă, indubitabil, un loc special. În paginile revistei vor semna articole cele mai bune condeie aromâne, de la George Murnu la Nuşi Tulliu, precum şi personalităţi ale scrisului românesc. Poziţia apolitică a revistei la început îi va ralia în jurul ei pe toţi aromânii din România. Apoi după 1930, odată cu alunecarea revistei pe poziţii de extremă dreapta, unii aromâni se vor îndepărta de ideologia ei. Deocamdată, în 1924, redacţia revistei este măgulită de faptul că aproape toţi macedonenii din România sunt abonaţii ei.
Vom urmări chestiunea colonizării aromânilor reflectată în paginile revistei în primele luni în care colonizarea nu mai e doar o speculaţie de salon, ci se concretizează, adică din toamna anului 1924 şi până în februarie 1925, când vine în România o delegaţie a aromânilor. Publicaţia este condusă, în această perioadă, de Toli Hagi-Gogu, „spiritus rector” al revistei, ce va fi înlocuit mai târziu de Nicolae Paia.

citeste mai departe

sursa: http://www.resurseculturale.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s