Cei mai drepti si mai viteji dintre traci, dar ………..

Atata ne-au intoxicat istoricii comunisti copilaria cu citatul din Herodot despre geti – ca fiind „cei mai drepti si mai viteji dintre traci”, ca acesta a devenit un stereotip al tuturor lucrarilor, referatelor, analizelor despre stramosii nostri. Mai nou il vad postat si pomenit in toate interventiile protocronistilor, adeptilor medicilor Napoleon Savescu sau  Lucian Cuesdan, firi patimase pentru care civilizatia s-a nascut in Tracia, oricine gandeste altfel fiind categorisit drept tradator, vandut, antinationalist marsav.

Cum atunci cand ma doare capul nu ma duc la istoric sa ma trateze, nu prea vad de ce atunci cand vreau sa aflu ceva despre istoria neamului meu trebuie  aflu acest lucru de la doi medici ?

Asa ca hai sa redam macar odata tratatul lui Herodot integral, cu bunele si relele lui despre stramosii nostri, mai ales ca nu e nevoie sa fetisizam acest citat ca pe un adevar absolut, e doar parerea unui om, dintr-un neam vecin cu getii, neam care se mai incontra din cand in cand cu acestia.

Deci:

“Geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci.(…) După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt. Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi. (…) La ei, la traci, trândăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă. (…) La traci există următoarea rânduială: îşi vând copiii pentru a fi duşi peste hotare”.

Trecand peste niste coincidente uimitoare cu obiceiurile urmasilor de peste ani, pe care nu vreau sa le comentez ca sa nu mai fiu injurat urat – cum am fost pe un blog cu miros de canepa geto-daca arsa la ritualuri, am simtit nevoia redarii citatului in integralitatea lui, pentru cei care nu prea deschid o carte decat accidental, categorie care reprezinta tinta predilecta a manipularilor nationaliste de ieri si de azi.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Cei mai drepti si mai viteji dintre traci, dar ………..&8221;

 1. HERODOT = *ERO + D*T=… [unul] care s-a DAT EROU/MARE
  Bravo ca l-ai „surprins” contrazicandu-se!
  De fapt, neamul nostru este plin de comtradictii, multe dintre ele fiind doar aparente.
  Cum sa fie muca la camp privita cu respect (… prea mare) pentru unul care umbla calare, vaneaza si se opreste din preumblare cand isi doreste?
  Intre cel „legat” de pamant, aplecat de spate (cu o deschidere a campului vizual extrem de redusa) si ars de soare (fiind aproape imobil) si cel care umbla prin intinderea spatiului „cat vezi cu ochii”, drept (nu just) pentru a scruta zarea…. liber sa se opreasca langa un izvor sa-si potoleasca setea ori sa traga un pui de somn. .. Care este intelesul zicerii antice” Rumanul/dacul… este si drept, si umil/aplecat.
  Tot el isi „vindea” copilul … de fapt il dadea chezas pentru pacea dintre grupuri; nu era o vanzare reala, se schimbau copii pentru intarirea relatiilor dintre diferitele comunitati; astazi copiii, crescuti mari se casatoresc iar familiile lor devin prietene, inrudite.
  … si Herodot ce altceva putea „lauda” de la daci daca nu „jaful” din care acestia isi obtineau (?) ce-si doreau?
  De fapt, proto-greci se asezau in locuri care nu erau ale lor, faa sa aiba incuviintare – se instapaneau.
  Stapanul venea mai tarziu si-i taxa – de aceea erau drepti = justi, fiindca le luau birul material si nu viata.
  …Mai cititi dar mai si reflectati, ganditi si construiti mental „decorul” – totusi nefamiliar celor ce le vedem astazi – vietii de demult.
  Afirmatiile „suparate” ale autorului nu pot fi decat rodul partialitatii informatiei, a unei perceptii insuficient sustinute de doveazi si principii ci doar de pseudo-educatie, materialista, generatoare de slugi cosmopolite.

  Apreciază

 2. La cei mai drepti dintre traci a trai de pe urma jafului e cel mai ales mod de viata? Daca astia erau cei mai drepti, aia mai strambi cum erau? 🙂

  Apreciază

 3. pai ori sunt cei mai viteji si mai drepti ……. ori trandavesc
  e o aberatie sa pui cele doua fraze impreuna
  cum adica cei mai viteji si mai drepti isi vand copiii ?
  Atunci de ce le mai zice cei mai viteji si mai drepti ?
  Ce aberatii mai inventeaza unii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s